Vyhledávání


Colours Of Ostrava 2007

09.06.2007 14:54

Inspirativní kultura i humanistické ideje často přicházejí z nečekaně odlehlých míst. Jedním z nich je těžce zkoušený Tibet, který dnes ve světě reprezentují dvě výjimečné osobnosti: Dalajláma a zpěvačka Yungchen Lhamo. Melodie a barevnost jejího hlasu přitom vytvářejí zážitek zcela odlišný od monotónního zaříkávání tibetských mnichů. I když Yungchen Lhamo vystupuje bez doprovodu nástrojů, publikum doslova zhypnotizuje jemným expresivním zpěvem i asijsky ladnými a přirozenými pohyby. Ve spektru světových hudebních stylů představuje její hudba naprostý unikát.

Yungchen Lhamo se narodila ve Lhase v době čínské kulturní revoluce. Od čtyř let, kdy její rodiče byli odvedeni do pracovního tábora, ji vychovávala babička. Když se roku 1990 rozhodla ze své okupované vlasti odejít, čekala ji 1600 km dlouhá cesta přes Himaláje, označovaná za "nejriskantnější únikovou stezku" světa. "Celkem nás bylo pět. Prchala jsem se svým pětiletým synem a dalšími Tibeťany, vedli nás dva pastevci. Ti žijí vysoko v horách a převádějí Tibeťany přes hranice do Nepálu. V Himalájích je ale také čínská armáda, lupiči i udavači, kteří Tibeťany chytají a předávají je úřadům. Viděla jsem své přátele umírat, omrzly jim ruce, nohy, totéž se mohlo stát mě. Na cestě jsme byli přes měsíc. Když vás chytí, jdete na 18 let do vězení. Ale věděla jsem proč to dělám. Mého dědečka Číňané zavraždili, moje matka strávila ve vězení řadu let. Když teď vzpomínám na přechod Himalájí, vím že ty obtíže nelze vyjádřit slovy. Ale když zpívám, tak to téměř dokážu. Cítím ty hory i všechno další co jsem na cestě zažila."

První zastávkou budoucí zpěvačky ve svobodném světě byla Dharamsala, středisko tibetských exulantů na indické straně Himalájí. Zde Yungchen poprvé vystoupila na veřejnosti před tibetskými uprchlíky, a Dalajláma byl prvním kdo rozpoznal její talent a povzbudil ji, aby svým zpěvem šířila tibetskou kulturu ve světě. Zpěvačka odjela do Austrálie, kde natočila první album, její pozdější nahrávky vydala značka Real World, založená Peterem Gabrielem. Jak zní její repertoár? "My v Tibetu nezpíváme, ale modlíme se, takže já zkouším ty modlitby zhudebňovat. Pokud se někdo mojí hudbu inspiruje, třeba ho k něčemu přivede. Ne aby se stal tibetským buddhistou, ostříhal si vlasy, to je maření času povrchními věcmi. To podstatné je uvnitř: všichni jsme stejní, bojujeme se stejnými démony, žárlivostí, zlobou, závistí." Její třetí album, Coming Home, produkoval renomovaný francouzský skladatel Hector Zazou, na své poslední album Ama nahrála Lhamo skladbu věnovanou obětem 9/11. Přesto že na jejích nahrávkách se podílejí špičkoví hráči i aranžéři, poslech alb zdaleka neposkytuje představu o tom, co zpěvačka dokáže na koncertech. Její hudba se také podstatně odlišuje od rutinní představy o world music. Zhudebněné modlitby totiž doprovází jen pohyby svého těla, a výsledný účinek je nakonec silnější, než kdyby s ní hráli muzikanti.

Yungchen Lhamo si vynutí pozornost jen osobním kouzlem, což dokresluje i její unikátní výkon na Festivalu sakrální hudby v Maroku, pod otevřeným nebem ve fascinujícím prostředí římských zřícenin Volubilis. Koncert vrcholil v prudké bouři, která smetla stan s občerstvením. Yungchen Lhamo ale své vystoupení dokončila v naprosté důstojnosti, jako člověk, který se hned tak něčeho nelekne.