Vyhledávání


Jak to všechno začalo?

05.01.2005 14:51

V roce 2004 se dva přátelé Cosmos a Plešoun, zabývali projektem na podporu začínajících hudebníků. Prostřednictvím ekluzivních rozhovorů zveřejněných na Internetu coby audio soubory, představovali začínající nebo méně známé kapely a interprety.

Projekt se po delší době uzavřel s myšlenkou jeho pozdějšího návratu v nějakém konkrétním médiu... Od chvíle, kdy se Cosmos stal členem sdružení Klfree.net, mu v hlavě neustále probíhala myšlenka vytvoření internetového rádia. Tato možnost zatím nebyla v Klfree nijak výrazně využita a přitom by mohla velmi dobře sloužit jako prostředek komunikace mezi členy. Jakési sblížení uživatelů společné sítě nebo alespoň zpestření času na ni stráveném.

A bylo jasno. Nějaké zkušenosti s mluvením na mikrofon tu byly, radost ze společné atraktivní činnosti taky a proto se koncem listopadu 2004 začalo chodit do klubů, oslovovat tamní Djs a kamarády, prosit o poskytnutí jejich oblíbené hudby nebo dokonce o vyrobení speciálních "setů" přímo pro rádio.

Někteří slíbili, nahráli, přinesli... Jiní slíbili, nahráli a nepřinesli... Mnozí další sice slíbili, ale od té doby je už na kladensku nikdo neviděl. ;-) Čert ví, kde teď zase něco slibují... Na počátku tedy nebylo jen slovo, ale také muzika.

U zrodu nové rozhlasové stanice KLFREE 1 se objevují další dvě jména... Vlají a Freedom81. Oba se zapojili do programové skladby rádia, rovněž shromažďovali hudební nahrávky a Freedom81 dokonce díky svému koníčku pořizuje exkluzivní rozhovory se známými osobnostmi.

V roce 2006 se název rádia mění na KLFREE ONE a začínají se zde střídat lidé z nejrůznějších míst naší vlasti. Startuje osobitý pořad o české nekomerční muzice Semtex music, který vysílá z Pardubic Myš. Z Prostějova se do našeho vysílání zapojil Jarda BD14 a pečlivě připravoval svůj pořad Vlnění s BD14 o jazzu, folku a pohodové muzice. Ze Skutče se pokusil o relaci Vodárna muzikantský týpek Sedr. Kladenský Dj Stotta se nemalý čas staral o Hip Hop Paradise.

Bohužel ne každý u tohoto nekomerčního projektu zůstal, ať už z nedostatku času, špatné Internetové konektivity, která znemožnila pravidelné živé vysílání nebo jen ze ztráty zájmu. Zdravé jádro rádia však zůstalo a s novými lidmi pokračuje dál. Škudlik drží metalový pořad Škudlik hard music a zajišťuje technickou podporu, Dj MCK zase taneční hodinovku Trance Dance Night a Cosmos kromě své Večerní pohodičky dohlíží na hudební a programovou skladbu. Díky Freedomovi81 jsme v exkluzivních rozhovorech stále zajímaví a s jeho pomocí jsme mohli rozšířit hudební archiv na větším disku. František Dobrota se postaral o pravidelný kontaktní pořad Vlny bezstarostnosti a zajišťuje dobrý zvuk.